tips mot bakfylla

På Ola Lauritzson's hemsida hittade jag 30 tips mot mildare bakfylla. Värt att prova kanske ;) Jag har endast tagit med några av de 30 tipsen. För att se alla kika in på hans sida och under fliken alkohol.

1. Förbered levern
Det är levern som får ta den största smällen efter en krogrunda. Därför ska du göra allt du kan för att ge den bästa möjliga förutsättningar att jobba effektivt. Preparera med mat och dryck som laddar upp och gör levern på gott humör. Drick morotsjuice och ett renande och stärkande te, tugga i dig frukt och grönsaker (morötter, rå broccoli, brysselkål och tomater) som innehåller mycket antioxidanter. För att inte tala om vitlök som sannolikt är den mest potenta lilla krydda man kan tänka sig.

2. Skydda magen
Alkohol irriterar magens slemhinnor och kan ge upphov till diarré och andra otrevliga symptom. Se därför till att äta innan du festar så undviker du snabba, höga alkoholhalter i blodet. Yoghurt med en fördelaktig kombination av mag-tarmbakterier är ett utmärkt exempel.

5. Se till att vara utvilad
Du känner säkert själv till skillnaden mellan att dricka när man är trött och stressad jämfört med när man är utvilad. Effekten kan vara ödesdiger. Se till att du är utvilad och i god form så klarar du definitivt dagen efter bättre. Ta en ”power nap” innan du ger dig av till festligheterna.

8. Ät i förväg
Se till att vara mätt när du går ut. Att festa på tom mage leder till större påfrestningar på slemhinnorna och gör ”alkoholtoppen” mycket brantare. Med mat i magen blir alkoholkurvan jämnare. Tänk på att berusningskänslorna kommer avsevärt långsammare när du ätit. Vänta därför ut effekten av spriten innan du häller i dig nästa omgång.

10. Ät B-vitamintillskott
När vi förbränner alkohol använder levern mängder av olika B-vitaminer. Se därför till att depåerna är nyligen påfyllda (eftersom B-vitaminer är vattenlösliga försvinner de snabbt ur kroppen). B-vitaminer finns i frukt, grönsaker, pasta, ris, bröd och andra produkter med mycket kolhydrater.

12. Undvik föroreningarna – blanda mindre
Andra färgade drycker som cognac, whisky och likörer innehåller ibland smakämnen eller andra tillsatser. Vid tillverkningen bildas biprodukter som kan utlösa allergiska reaktioner. Att hejdlöst blanda olika spritsorter som innehåller stora mängder sådana ämnen kan få dig att må sämre dagen efter.

14. Akta dig för fruktisarna
Fruktdrinkar är förrädiskt goda. De innehåller mängder av socker och inte sällan juicer (främst ananasjuice) som döljer spritsmaken. Samma sak gäller den alltmer populära alkoläsken. Det är lätt att dricka väldigt många sådana utan att ens reflektera över hur mycket sprit de innehåller – vilket också ofta är syftet med dem.

17. Sluta dricka vid midnatt
Ha som regel att sluta dricka vid ett visst klockslag – förslagsvis midnatt. Inte minst när man är onykter har man en tendens att vitt och brett beställa drinkar utan att tänka på att de frampå småtimmarna varken var goda eller önskvärda. Att ta en ”färdknäpp” efter en trevlig middag med goda vänner är ingen vidare idé. Tanken på att den sista (onödiga?) drinken tar ungefär tre timmar att förbränna på toppen av de andra, gör att man känner sig motiverad att tacka nej.

21. Sov länge
Kroppen har en enastående förmåga att läka sig själv och bäst gör den det när vi sover. Se därför till att ha gott om tid på dig dagen efter. Sov länge och ta till enkla trick för att inte störas. Testa öronproppar – sådana har en förbluffande god effekt. Alkohol vidgar blodkärlen och medför att för mycket vätska blir kvar i ansiktshuden. Du blir plufsig och lite uppsvullen i ansiktet efter en natt med hårt festande. Testa en ansiktsmask för att få tillbaka din lyster och unna dig lite personlig lyx. Det enkla gurktricket funkar också. Dränk en handduk i varmt vatten (gärna med pepparmint) och fukta ansiktet. Lägg handduken under nacken och placera tunna gurkskivor över ansiktet, ögonlocken och halsen. Ligg så i 15–30 minuter och känn hur livskraften kommer tillbaka.


24. Ät nyttigt – undvik för mycket fett och syra
Spriten sänker kroppens pH-värde – du blir sur. Se därför till att äta nyttiga basvaror som stabiliserar kroppens pH-värde och undvik mat och dryck som är syrabildande (tex kaffe, Coca-Cola, spannmålsprodukter, brysselkål, bönor, jordnötter, ägg och kött). Försök också att undvika alltför fet mat. Tanken på din sura mage i kombination med mycket fett kan få vem som helst att reagera – det skär sig! Ladda i stället med basbildande varor för att stabilisera syrabalansen i kroppen.

28. Ta rätt huvudvärkstablett – eller helst ingen alls!
Bultar det i huvudet? Välj då rätt huvudverkstablett, om du nu måste ta någon. Produkter med acetylsalicylsyra och ibuprofen som Treo, Magnecyl, Ipren, Alindrin med flera frestar på magens och tarmens slemhinnor hårt och ökar belastningen från alkoholen. Ett annat alternativ är tabletter som innehåller paracetamol, som Alvedon, Panodil, Curadon, Citodon med flera. Dessa sliter dock på levern och kan i värsta fall leda till leverskador om de tas samtidigt som du har en hög alkoholnivå i kroppen. Att blanda huvudvärkstabletter med alkohol är alltså inte någon bra kombination (och har ingen som helst positiv effekt ihop med alkohol, eftersom de inte påverkar samma receptorer). Dock kan det ju ibland vara nödvändigt, och beroende på hur man känner sig i magen kan det ena alternativet vara att föredra framför det andra. En normal dosering av tabletter med paracetamol dagen efter utgör ingen fara för en i övrigt frisk person.

30. Ha sex
Sex är bra på många sätt. Att vara intim med sin partner är ett naturligt – och trevligt – sätt att bota besvären. Kroppens utsöndring av endorfiner, det kroppsegna morfinet, ökar och därmed välbefinnandet. Likaså ökar halten av oxytocin i blodet. Huvudvärken minskar och den ökade blodgenomströmningen och snabbare andningen hjälper dig att syresätta blodet.

HAHA nu äre bara att supa ;) hahaha

Postat av: JB

finns inga botemedel mot bakfylla. har man supit så ska man oxå få lida och lära sig en läxa

Mooooooooooahahhahahahahahahhahahaha

2008-04-01 @ 19:55:03
URL: http://vastertorp.blogg.se/
Postat av: sussie

dagen efter får det dumma huvudet lida...fniss!
bästa tipset är ju att låta bli...vilket man ju tänker vid varje bakfylla va?
ha det gott!

2008-04-01 @ 20:40:57
URL: http://nattmorsa.blogg.se
Postat av: mimmi

man mår som man förtjänar, men hahaha ha sex, det provar vi nästa gång :D hahah eller jas inte vi men jaao

2008-04-01 @ 23:29:25
URL: http://onlypigg.blogg.se


                                  bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0