Vecka 15 (14+3)

Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom.

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen.

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.


Dock har jag bara vart hos barnmorskan en gång vid inskrivningen och ska inte dit förrän jag är i vecka 24 nästa gång vilket blir i februari- mars någon gång om jag räknar lite snabbt. Jag vet inte varför det är sådan lång tid mellan för jag tycker jag var med syrran dit flera gånger innan den veckan plus att min kompis Martina vart dit 2-3 gånger innan vecka 20. men men :) allt verkar vara i sin ordning så jag bryr mig inte direkt hehe.

Postat av: Helena

förstår att du inte vågar handla, men kan säga att min förra chef hade bara gina kläder under hela graviditeten så de funkar ;)jo jag har rätt nyligen skaffat blogg :P haha..måste ju ha en blogg tills jag åker tyckte jag :)

2009-12-29 @ 21:47:15
URL: http://helenawanglov.blogg.se/
Postat av: Linda

Anledningen till att du inte ska dit förns vecka 24 är att dom har gjort om själva grejset...

Dom berättade det för mig när jag var dit att dom skulle göra om graviditetsgrejset!!

Vilket är synd för det är så mkt man missar.. :(

2009-12-31 @ 01:39:55
URL: http://lindawik.blogg.se/


                                  bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0