Gravid vecka 34 (33+0)

Nu är jag i vecka 34. Har inte fattat ännu att bebis är ute om MAX 8 veckor. Förhoppningsvis om 5 veckor ;) men det är bara att vänta och se antar jag hahaha.


Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras. Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess. Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.


Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläderHur är det då för mig?
 
Ringar som inte passar? jag har ju förlovningsringen på mig än men jag har börjat märka att den blir svårare att ta av sig än tidigare men det är fortfarande inga problem med att ha den på.

Svullna fötter? jag har svullna fötter ibland på kvällen, speciellt om jag gått mkt på dagen och haft strumpor på mig. När jag bara är hemma har jag aldrig strumpor på vilket jag tror mina ben tackar mig för haha.

Förvärkar? Visst får jag sammandragningar men de gör inte ont och de går över på några sekunder så än så länge går det bra ;)

hur ligger bebis? jag vet inte alls hur bebis ligger faktiskt. Dock trodde jag för någon dag sedan att han vände på sig för han gjorde en fruktansvärd kullerbytta som gjorde lite ont och sen kunde jag helt plötsligt trycka in sidorna på magen vilket jag inte kunde förr. Dock känns sparkar och knuffar överallt till och från nu också och det har inte ökat i tryck nedåt vilket det ska göra när barnet har fixerat sig. Ska till barnmorskan på onsdag så får se då vad hon säger, om hon känner något när hon ska mäta magen hehe

Annars mår jag bra, jag har halsbränna ibland men det är inge större fara. Jag mår bra och orkar göra saker och ting än vilket känns himla bra, mest eftersom jag har hus, Boyen och Docka också. Vill passa på att göra så mycket som möjligt medan jag kan hehe.

Postat av: Tessan

Njae, men jag tycker ändå man borde få välja om man vill göra kejsarsnitt eller inte :) Ja det har du väl rätt i, det är väl värd all smärta.

2010-05-20 @ 18:51:18
URL: http://teresehaallgren.blogg.se/
Postat av: Emelie

Okej, ska kika där :) funderar nämligen på en morsdags present till mamma så tyckte den skulle passa bra här hemma haha :)

2010-05-21 @ 15:12:21
URL: http://starblind.blogg.se/
Postat av: Linda

Förvärkar och sammandragningar är inte samma sak!! =P

2010-05-23 @ 00:10:17
URL: http://lindawik.blogg.se/


                                  bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0