Vecka 37 (36+0)Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!hur är det då för mig?

besök ofta?
ja jag har börjat fått gå flera gånger i veckan nu pga för högt blodtryck.

förvärkar?
ja det har jag. Varje kväll har jag förvärkar som håller i några sekunder som sedan släpper och kommer tillbaka med jämna mellanrum. De gär inte ont men de går inte obemärkt förbi heller..

hicka?
jo det händer varje dag att bebis har hicka hehe. sött

packa bb väska?
jag ska faktiskt göra det idag, eftersom jag inte vet vad som händer imorgon efter besöket hos barnmorskan.

hur mår jag annars?
jag får halsbränna om jag sover på rygg så det är sidan som gäller hehe. Jag sväller i fötterna på kvällarna om jag har gått mkt under dagen vilket är normalt. Jag har inte ont i skallen eller något sådant som är tecken på havandeskapsförgiftning men klart man är extra uppmärksam hela tiden nu. Jag är trött om dagarna och sover länge nu på morgon och gärna en stund på dagen också men det är bara skönt haha. Jag försöker undvika köra bil nu eftersom jag knappt får plats där bakom ratten hehe. Känns inte så säkert liksom. Men klart jag åker småsvängar här i byn.

Postat av: Linda

Har man värkar med jämna mellanrum så är det dags för förlossning så du kan inte ha värkar med jämna mellanrum e!

2010-06-10 @ 22:33:14
URL: http://lindawik.blogg.se/


                                  bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0