vecka 29 (28+0)

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.


hur är det då för mig? Organ som trängs undan? Ja det kan jag tycka haha. Ibland undrar man om de finns kvar där ens för bebis känns så stor. Jag känner dock att magmusklerna inte är desamma då det ibland är jobbigt att ens ta upp benen i sängen haha. Finns liksom ingen kraft där hahahha. Läskigt. Åderbråck? Nej jag har inte fått några sådanna ännu, dock har jag märkt att benen börjat svullna framåt kvällen om jag gått mkt på dagen.

Annars mår jag bra. Har lite problem med att böja mig ner nu haha men det förstår ni kanske själva. Värre läre det bli men det gick så fort nu så man har inte hunnit vänja sig. Det var liksom som att gå från att kunna böja sig ända ner till golvet till att knappt kunna ta på sig skorna haha. Det börjar också bli jobbigare att gå men det får ta den tid det tar så att säga :) Jag börjar känna av bebis mer och mer också. Rörelserna är så intensiva så att man kan se hela magen röra sig och man kan känna huvudet, rumpan ibland när den trycker sig ut mot magen. Härlig känsla de där ändå :) Magiskt hehe

får kissa ofta nu. Före frukost och sen direkt efteråt till exempel. Jobbigt då man inte ens förstår hur snabbt blåsan kan fyllas på hahah. Mycket man inte förstår sig på ;)
                                  bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0