Vecka 27 (26+0)

Det är helt galet vad fort det går nu. Snart är jag i vecka 30 och sen rullar det fasen på asså haha.

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln (källa: gravid.se)Hur är det då för mig?
Handlar saker och förbereder? ja jag har ju börjat handla en del kläder och saker. Det som är kvar är skötbord och spjälsäng och det tänkte vi inhandla nu i april :) Lika bra att ha det gjort för skulle bebis komma ut nu är det 90 % chans att den överlever, vilket innebär att man måste räkna med att h*n kan kika ut nu snart.. och då vill man ha det mesta klart hehe
Viktökning? Jag ligger fortfarande på ca 3 kilo plus, återstår att se vad jag ligger på då jag är hos barnmorska nästa gång, vilket är i vecka 29. 
Hur mår bebis? Bebis rör sig varje dag hela tiden nu vilket är spännande, roligt och skönt. Skönt i den bemärkelsen att jag vet att h*n lever och mår bra. Jag försöker verkligen njuta av varje rörelse och säger åt Fredde att känna så fort han kan för att få uppleva lilla livet han också :)
Hur mår jag? Jag har rätt så mycket halsbränna nu. Varje kväll/natt har jag halsbränna men har fortfarande inte tagit tabletter mot det. Fråga mig inte varför haha... Annars är jag pigg och alert som vanligt. Har lite svårt att gå när jag suttit länge men det är ju på grund av foglossningen men när jag väl är uppe går det bra att gå. Det går bra att köra bil också, magen är inte för stor ännu haha. Hoppas att jag klarar körkortet i tid så jag hinner köra lite innan det är dags att föda, så jag inte glömmer bort hur man gör ;) hahahhha                                  bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0