Vecka 12 (11+1)

Eftersom jag var längre gången än jag trodde, enligt min barnmorska så är jag i vecka 12 nu. Det känns bra samtidigt som det har gått vansinnigt fort. Snart är man i vecka 20 haha.

I vissa landsting erbjuds man i vecka 12-14 att göra ett NUPP / KUB-test, vilket innebär att man via ultraljud gör kontroller för att utläsa eventuell förhöjd risk för kromosonskada. Det finns även privata kliniker som erbjuder ultraljud, i Stockholmsområdet finns t ex Ultraljudsbarnmorskorna och i Malmö finns Emma Ultraljudsklinik. Läs mer om Ultraljud här. Runt v.12-14 erbjuder många landsting även ett läkarbesök.

Ditt barn är ca 60mm långt från huvud till stjärt och vikten är omkring 18g. Barnets huvud blir rundare i formen och hon eller han ser mer och mer ut som ett människobarn från topp till tå. De inre organen fortsätter att utvecklas, speciellt hjärnan. Fingrar och tår har delat på sig och skelettet blir allt hårdare. Könsorganen börjar formas i enlighet med fostrets kön.

Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Matsmältningssystemet klarar nu att tillgodogöra sig glukos (socker) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet.

Redan nu kan du kan du enkelt lyssna på din bebis hjärtslag, hicka, sparkar och forsterrörelser med hjälp av AngelSounds som säljs av Barntrygghet - klicka här för att läsa mer.

 




                                  bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0